POW! Digitaal Stripverhaal

Een van de meest aansprekende vormen van tekst in combinatie met beeld is het stripverhaal. Stripverhalen zijn van alle tijden en nog steeds is de getekende strip erg populair bij kinderen en volwassenen. Het stripverhaal wordt nog steeds getekend, maar moderne ontwerp en illustratietechnieken hebben hun intrede gedaan. Wij bieden twee workshops waarbij Aaaahrg! voor alle groepen geschikt is en Zoefff! vanaf groep 5. In beide workshops werken de leerlingen geheel zelfstandig, individueel of in tweetallen.

Aaaahrg!
In deze workshop maken leerlingen individueel hun eigen stripverhaal. Aan de hand van voorbeelden wordt eerst uitgelegd hoe verschillend strips kunnen zijn in lay-out, opmaak, kleurgebruik en tekst. Waar kun je een stripstijl aan herkennen. Hoe aansprekend is een titel. Lange of korte verhalen, waar moet je dan op letten. Vervolgens wordt een idee van de leerlingen samengevat waarbij de leerling zelf een rol speelt al dan niet samen met attributen. Voor dit verhaal kan ook een thema worden aangereikt. Hierna wordt de strip gefotografeerd. De foto’s worden daarna gebruikt om de strip mee te maken op de computer.

Zoefff!
Leerlingen bedenken hun eigen stripverhaal eventueel samen met de leerkracht. Storyboard en fototechniek wordt in de vorm van een lesbrief aangeboden. De vervaardiging van de strip wordt samen met de vakdocent in de klas gemaakt op iPad of MacBook die beschikbaar worden gesteld. Nadruk in deze workshop ligt op het uitbeelden van een verhaal door middel van foto’s. Hier kan ook gekozen worden voor een thema al dan niet in combinatie met een locatie. Publicatie van de strips is in boekvorm. Een introductie in de groep vooraf is ook mogelijk.

Competenties bij deze cursus:

  • Kunsthistorie
  • Computervaardigheden ontwikkelen
  • Bevordert digitale ontwikkeling
  • Stimuleert de creativiteit
  • Leren kijken en waarnemen
  • Beeldende mogelijkheden leren gebruiken; kleur, vorm, licht en compositie
  • Vormgeving
 

Informatie

Aantal lessen: 2
Dag: in overleg
Tijdsduur: 2 uur per les
Deelnemers: max. 30
Groep: 4, 5, 6, 7 en 8
Kosten: € 85 per groep
Inbegrepen: begeleiding door Suzanne van Koolwijk. Resultaat op A4 of voor download. Alle opname en afwerk apparatuur. Lesbrief en presentaties