Digital Storytelling

Storytelling is al zo oud als de mensheid: het vertellen over gebeurtenissen, mensen en dieren. Vroeger alleen in gesproken woord. Later met afbeeldingen en vandaag met digitale gereedschappen: Digital Storytelling. Vooral de laatste jaren heeft Digital Storytelling een grote vlucht genomen op Internet. Gebruik van video heeft een extra dimensie toegevoegd. Het succes van YouTube is daar een bekend voorbeeld van.

Maar Digital Storytelling is meer dan het opnemen van een filmpje met de smartphone en dat naar YouTube uploaden. In de projecten die wij aanbieden kan Digital Storytelling in diverse vormen worden gebruikt. Leerlingen gebruiken de techniek als middel om hun eigen ideeën vorm te geven. 

Bekende vormen van Digtal Storytelling zijn Podcasten, Videocasten en Presentaties. Dat laatste vooral als Powerpoint of Keynote. Voor alle vormen gelden aparte werkmethoden en vaardigheden die de leerlingen in de projecten krijgen aangereikt. Voordat de vorm gekozen wordt is er eerst een verhaal. Dat kan aansluiten op een schoolthema of op een onderwerp uit de lessen. Elk vak is daarvoor geschikt. Zolang het maar interessant genoeg is om verder te vertellen. De leerkracht kiest in overleg met ons een thema of onderwerp en wij adviseren daar een vorm bij. Ook kan de leerkracht expliciet een vorm of techniek voorstellen, waarbij dan gezamenlijk naar geschikte onderwerpen wordt gezocht. De spreekbeurt is daar een goed voorbeeld van.

De leerlingen werken in groepjes waarbij ze gezamenlijk een storyboard, rolverdeling en techniek bespreken. De techniek wordt door de leerlingen zelf gedaan. De vakdocent geeft de begeleiding. 

Het complete traject tot en met de presentatie in klas of school, op website of YouTube/Vimeo is inbegrepen. Apparatuur wordt beschikbaar gesteld en afhankelijk van het gekozen project eveneens lesbrieven en ander materiaal.

Competenties bij deze cursus:

  • Computervaardigheden ontwikkelen
  • Bevordert digitale ontwikkeling
  • Stimuleert de creativiteit
  • Leren kijken en waarnemen
  • Communicatieve vaardigheden
  • Mediawijsheid
  • Vormgeving
 

Informatie

Aantal lessen: in overleg
Dag: in overleg
Tijdsduur: 2 u per les
Deelnemers: max. 30
Groep: 5, 6, 7 en 8
Kosten: v.a. € 85 (1 les)
Inbegrepen: begeleiding door een van onze vakkrachten. Alle opname en afwerk apparatuur. Lesbrieven.